Wat is lymfedrainage?

Lymfedrainage is een behandeling om de afvoer van overtollig lymfevocht te bewerkstelligen als het lichaam daartoe zelf niet in staat is. Door een soort manuele massage van de lymfeklieren en de lymfebanen kan de lymfe-afvoer worden gestimuleerd zodanig dat het vocht weer wordt opgenomen in de bloedsomloop, of overtollig vocht wordt afgescheiden via de urine. Een ophoping van vocht kan niet alleen voor zwelling maar ook voor pijn zorgen.

Voor wie?

Lymfedrainage kan worden toegepast bij verschillende aandoeningen: bij een acuut trauma of na een operatie wordt er extra vocht aangemaakt waardoor het lymfestelsel tijdelijk overbelast wordt en er vochtophoping tussen de weefsels optreedt. Voorbeeld: bij enkeldistorsie of gezwollen kuit na knie-operatie. Lymfedrainage wordt ook gebruikt bij circulatoire problemen: de bloedsomloop is niet in staat om al het vocht in het lichaam te verzamelen waardoor er vocht achterblijft in de ledematen. Dit is eerder een chronisch probleem. Een gekend voorbeeld zijn gezwollen voeten of onderbenen. Er hoeft niet altijd vocht aanwezig te zijn, bij pijnlijke en zwaar aanvoelende benen kan lymfedrainage ook verlichtend werken. Na een spataderoperatie kan lymfedrainage uw lichaam helpen zich aan te passen aan de nieuwe situatie en de pijn verzachten. Natuurlijk mag lymfedrainage niet vergeten worden bij problemen van het lymfestelsel zelf. Dit bij bvb okseluitruiming na borstkanker of verwijderen van klieren op andere plaatsen in het lichaam.

Extra

Manuele lymfedrainage kan altijd ondersteund worden door circulatiebevorderende oefeningen, zwachteltechnieken en kinesiotaping om het lymfestelsel te ondersteunen. Het dragen van therapeutische kousen kan ook helpen. Na spataderoperatie wordt er meestal aangeraden om manuele lymfedrainage te combineren met pressotherapie of lymfamat. Dit toestel heb ik niet in mijn bezit maar kan gehuurd worden van een externe firma. In sommige hospitalisatieverzekeringen wordt dit terugbetaald.