Wat is zwangerschapsbegeleiding?

Zwangerschapsbegeleiding is het begeleiden van de zwangere vrouw tijdens en na de zwangerschap. Dit wordt ook wel pre- en postnatale kinesitherapie genoemd.

Voor wie?

Deze lessen zijn vooral interessant voor koppels die een voorkeur hebben voor een persoonlijke aanpak in plaats van informatielessen in groep zoals men deze in het ziekenhuis kent. Dikwijls zijn deze lessen ook handig voor koppels die hun tweede of derde kindje verwachten en die graag nog even een heropfrissing willen.

Hoe werkt dit?

De prenatale lessen starten met een les rond ergonomie en tips rond preventie en behandeling van fysieke klachten die tijdens de zwangerschap kunnen voorkomen. Daarna volgende de klassieke lessen rond arbeid, houdingen om de weeën op te vangen, ademhaling en perstechniek. De les rond ergonomie kan al gegeven worden vanaf het 3de trimester, nog voor het optreden van de meeste fysieke klachten. De klassieke lessen worden meestal rond 32 weken gestart.

De postnatale lessen kunnen begonnen worden vanaf het moment dat de kersverse mama zich zowel fysiek als mentaal paraat voelt. Meestal gebeurt dit na 6 weken, na de controle van de gynaecoloog. Hier start ik altijd met het opnieuw aanleren van een correcte buikademhaling, houdingscorrectie, het bewust leren opspannen van de bekkenbodem en ergonomische tips tijdens de verzorging van de baby. Daarna wordt er verder gegaan met het versterken van de kernspieren van de romp om zo de rompstabiliteit te optimaliseren. De oefeningen worden aangepast aan de individuele noden van de patiënt om de werk- of sporthervatting zo vlot mogelijk te laten verlopen. Natuurlijk wordt er ook gewerkt aan de algemene fitheid.

Indien nodig kan er ook worden ingegaan op fysieke klachten zoals bekkeninstabiliteit, rugpijn na epidurale verdoving en rug-, nek- of schouderklachten te door foutieve houdingen en overbelasting door slaaptekort.